Syarat Keperluan Membuat NPWP :RadarDetik

Sebelum menguruskan cukai di KPP (pejabat perkhidmatan cukai), maka ini adalah keperluan untuk membuat NPWP terkini . Syarat-syarat ini terpakai kepada penciptaan TIN swasta dan swasta. Secara purata, masih ramai orang yang tidak tahu mekanisme untuk membuat NPWP dan keperluannya.

Oleh itu, pewujudan NPWP akan ditolak oleh kakitangan KPP atau sistem dalam talian Ketua Pengarah Cukai kerana dokumen yang dibawa tidak lengkap. Akibatnya, anda perlu melengkapkan keperluan untuk menjaga cukai bagi pihak diri sendiri dan bekerja sendiri.

Sudah tentu, ini memerlukan tenaga dan masa. Oleh itu, anda perlu menunggu beberapa hari lagi untuk mendapatkan NPWP dari pejabat perkhidmatan cukai (KKP). Oleh itu, adalah idea yang baik untuk anda mengetahui terlebih dahulu apakah keperluan yang mesti disediakan dalam membuat NPWP bagi pihak seseorang atau perniagaan.

Ini adalah Keperluan Untuk Membuat NPWP untuk Peribadi Melalui KPP dan Dalam Talian

Untuk menjaga NPWP atas nama orang ini, ia mesti dijaga sendiri. Oleh itu, anda tidak boleh mewakili seseorang untuk menjaga NPWP bagi pihak orang atau pemilik perniagaan anda. Untuk menjaga TIN, maka di sini adalah keperluan yang mesti diselesaikan terlebih dahulu. Antaranya ialah:

  1. NPWP bagi pihak Peribadi
  2. Salinan Pasport atau KTP

Keperluan pertama bagi sesiapa yang memohon NPWP adalah salinan kad pengenalan (untuk warganegara Indonesia) atau pasport (untuk warganegara asing) dalam bentuk salinan fotokopi. Cuba bawa salinan kad pengenalan atau pasport anda lebih daripada 1 helai.

 

  1. Bawa Sijil Pekerjaan

Keperluan kedua, anda mesti membawa sijil kerja. Anda boleh mendapatkan surat ini dari syarikat tempat anda bekerja. Tanpa membawa sijil kerja, anda tidak boleh menjaga NPWP.

 

  1. Membawa Dekri (SK) untuk penjawat awam

Jika anda bekerja dalam skop penjawat awam (PNS), maka anda boleh memohon NPWP dengan membawa dekri (SK) pelantikan sebagai penjawat awam sahaja.

 

  1. Isi Borang Permohonan NPWP Baru

Dan ini adalah keperluan untuk membuat NPWP peribadi terakhir, iaitu mengisi borang pendaftaran NPWP baru.

 

  1. NPWP bagi pihak Usahawan
  2. Salinan KTP atau KITAS

Keperluan pertama, anda mesti melampirkan salinan KTP anda (untuk Warganegara Indonesia) atau KITAS (untuk Warganegara Asing). Pastikan anda membawa salinan fotokopi lebih daripada 1 helai.

 

  1. Membawa Surat Keterangan Usaha (SKU)

Syarat kedua, anda juga dikehendaki membawa sijil perniagaan (SKU) yang dikeluarkan oleh agensi kampung. Oleh itu, anda perlu menjaga sijil perniagaan (SKU) terlebih dahulu di kampung tempatan.

 

  1. Buat Surat Kenyataan

Syarat ketiga adalah untuk membuat kenyataan bahawa perniagaan yang dikenakan cukai adalah perniagaan yang anda akan memulakan diri anda dan bukan atas nama orang lain. Surat itu kemudian ditandatangani pada setem 6000. Dan ini adalah syarat untuk membuat NPWP untuk usahawan yang mesti diketahui.

 

Fungsi NPWP untuk Individu dan Pemilik Perniagaan

Nombor Pengenalan Pembayar Cukai (NPWP) ini mempunyai fungsi penting bagi seseorang atau pemilik entiti perniagaan. Kerana, dalam beberapa perkhidmatan awam, mereka kini termasuk kad NPWP supaya anda dapat menjaga pentadbiran. Terdapat beberapa fungsi NPWP yang perlu anda ketahui.

 

Pertama, kewujudan NPWP ini adalah identiti yang berasingan untuk seseorang atau pemilik perniagaan yang menyatakan bahawa anda adalah orang yang mematuhi dan mematuhi peraturan negara. Kerana, setiap orang memang wajib membayar cukai mengikut keperluan mereka.

 

Kedua, jika anda menjaga pentadbiran cukai, anda mesti terlebih dahulu mempunyai NPWP. Jika anda tidak mempunyai NPWP, maka perkhidmatan cukai tidak boleh diteruskan. Untuk itu, anda mesti menjaganya terlebih dahulu untuk mendapatkan NPWP.

 

Ketiga, beberapa perkhidmatan awam seperti memohon kredit di bank negeri dan swasta, membeli kenderaan bermotor, menguruskan permit penubuhan perniagaan, dan menjaga pasport ini mesti termasuk NPWP. Tanpa NPWP, anda tidak boleh memohon perkhidmatan ini.

 

Oleh itu, mempunyai NPWP sangat penting bagi anda secara peribadi atau yang mempunyai bidang perniagaan. Kerana beberapa keperluan dalam menjaga pentadbiran awam memerlukan TIN. Oleh itu, ini adalah keperluan untuk membuat NPWP untuk individu dan entiti perniagaan.

Cara Memohon NPWP Peribadi dan Bekerja Sendiri melalui KPP

Untuk memohon TIN atas nama seseorang adalah sangat mudah. Anda perlu menjaganya terus ke cawangan terdekat pejabat perkhidmatan cukai (KPP). Sekiranya anda menjaga NPWP peribadi anda di KPP, maka langkah pertama adalah menyediakan semua dokumen yang diperlukan dan kemudian datang ke KPP terdekat.

 

Jika kediaman semasa berbeza dari domisil asal, maka sila lampirkan sijil dari kampung tempatan. Dan ini adalah syarat mewujudkan TIN untuk seseorang yang hidup secara berbeza.

 

Kemudian, sila isi borang NPWP baru yang disediakan oleh pegawai cukai. Kemudian, fail borang yang lengkap kemudian diserahkan kembali kepada pegawai. Dan ikut arahan pegawai cukai. Kemudian, anda akan mendapat NPWP yang dikeluarkan oleh Ketua Pengarah Cukai.

 

Dan jika anda menjaga NPWP untuk pekerja sendiri, maka anda boleh pergi ke KPP terdekat. Terdapat beberapa peringkat yang mesti diluluskan. Pertama, lengkapkan syarat untuk membuat NPWP untuk mereka yang bekerja sendiri seperti salinan kad pengenalan atau KITAS. Di samping itu, buat sijil perniagaan (SKU). Dan ini adalah keperluan untuk membuat NPWP yang mesti anda sediakan dari rumah.

 

Kemudian, anda mesti segera pergi ke pejabat KPP dekat dengan domisil anda. Jangan lupa, juga sertakan surat pernyataan dengan setem 6000 yang menunjukkan bahawa perniagaan itu milik anda. Selepas itu tandatangan afidavit. Dan akhirnya, isi borang pendaftaran untuk penciptaan NPWP untuk pekerja sendiri.

 

Langkah-langkah untuk Memohon NPWP Peribadi dan Bekerja Sendiri Dalam Talian

Sejak era digital, penciptaan NPWP kini boleh dijaga melalui laman web. Oleh itu, anda boleh menjaga NPWP anda dengan mudah tanpa perlu datang ke KPP. Langkah pertama, lengkapkan semua keperluan untuk menjaga NPWP dalam talian.

 

Ini adalah keperluan untuk membuat NPWP dalam talian . Pertama, sediakan fail sokongan untuk menjaga NPWP melalui laman web rasmi Ketua Pengarah Cukai. Sediakan akaun e-mel atas nama peribadi. Untuk NPWP dalam talian peribadi, sila imbas KTP / KITAS anda, kemudian imbas sijil kerja (pekerja swasta) atau dekri janji temu (PNS). Bagi mereka yang menjaga NPWP Usahawan dalam talian, kemudian imbas sijil perniagaan (SKU) atau Lesen Perniagaan Perdagangan (SIUP).

 

Jika semua keperluan telah selesai, sila akses halaman laman web ereg.pajak.go.id. Kemudian, buat akaun terlebih dahulu dengan mendaftarkan e-mel peribadi. Kemudian, sahkan pendaftaran melalui pautan yang telah dihantar ke e-mel. Kemudian, aktifkan e-Reg cukai dengan mengisi borang penciptaan akaun NPWP dalam talian.

 

Sekiranya akaun sudah aktif, sila daftarkan NPWP baru. Anda dialu-alukan untuk memilih untuk membuat NPWP atas nama seseorang, usahawan, dan lain-lain. Kemudian, anda perlu mengisi e-borang untuk menghantar NPWP baru. Jangan lupa, isi tanggungan atau gaji. Ini bertujuan untuk menentukan jumlah cukai yang perlu anda bayar.

 

Sekiranya e-borang telah diisi, muat naik semua syarat dalam membuat NPWP peribadi atau bekerja sendiri. Ini adalah keperluan untuk membuat NPWP dalam talian untuk individu dan usahawan yang mesti anda lengkapkan terlebih dahulu. Sekiranya syarat-syarat tidak lengkap, maka permohonan untuk membuat NPWP dalam talian akan ditolak oleh sistem.

 

NPWP (Nombor Pengenalan Pembayar Cukai) ini sememangnya mesti dimiliki oleh setiap warganegara yang tinggal di Indonesia. Kerana, untuk mendapatkan perkhidmatan awam, anda mesti mempunyai NPWP. Untuk menjaganya, anda mesti terlebih dahulu melengkapkan keperluan.

 

Dan ini adalah keperluan untuk membuat NPWP, iaitu salinan fotokopi KTP anda kepada sijil kerja / dekri pelantikan atau Sijil Perniagaan (SKU) bagi anda yang memohon NPWP keusahawanan.

Selengkapnya